Thursday, June 17, 2010

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2010



«Πατρίδα» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων που τιμάται στις 20 Ιουνίου, σε αναγνώριση των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουν πάνω από 40 εκατομμύρια ξεριζωμένοι ανά τον κόσμο. Περίπου 10 εκατομμύρια από αυτούς είναι πρόσφυγες που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας.
Στόχος της Ύπατης Αρμοστείας είναι να τους βοηθήσουν να βρουν μια νέα πατρίδα και να χτίσουν ένα νέο μέλλον μέσω της μετεγκατάστασης, του εθελοντικού επαναπατρισμού ή της ένταξης στη χώρα ασύλου. Τις περισσότερες φορές, και όταν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, οι πρόσφυγες προτιμούν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους. Παρ’ όλ’ αυτά, κι ενώ σε πολλές χώρες οι συγκρούσεις συνεχίζονται και κλιμακώνονται, η αναζήτηση νέας πατρίδας και ένα νέο ξεκίνημα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο.
Φέτος, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, διοργανώνονται εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου για να φέρουν στο προσκήνιο τις δοκιμασίες των ανθρώπων αυτών και για να τονίσουμε, εκ μέρους τους, τη βοήθεια που χρειάζονται.
Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η Μαθητιάδα μέσα από την δράση Giving is Wining ,η ΠΡΑΞΙΣ ο Σύλλογος Αντισφαίρισης Σερρών συμμετέχουν με την έκθεση ενημερωτικού υλικού ευαισθητοποίησης στην Πλατεία Ελευθερίας ,την παρουσίασης ενημερωτικής εκπομπής στο www.rodonfm.net με την Αλεξάνδρα Γιαννακού και την Μαρία Εμμανουηλίδου Leadership & Coaching του Info Center Μεταναστών του Ομίλου Σερρών και την αποστολή e-cards ευαισθητοποίησης σε φίλους και φορείς σ όλο τον κόσμο. Η έκθεση εντάσσετε και στο δίκτυο UNIDE
Σας καλούμε να αναλογιστείτε τι σημαίνει να είσαι ένας από τα εκατομμύρια αυτών των ανθρώπων. Και σας καλούμε επίσης να συνεισφέρετε με οποιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή.
Οι τρόποι βοήθειας είναι. http://www.unhcr.gr/how2help/
Βοηθήστε τους για να βρουν έναν τόπο για πατρίδα...
 Χορηγός  Δ.Ε.Υ.Σερρών